כיס מרה

כיס מרההוא נמצא בצמוד לכבד והוא קטן בגודלו. נוזל המרה, שמיוצר על ידי הכבד, נאגר בכיס המרה עצמו והוא מסייע בתהליך העיכול. במקביל, הוא אחראי גם על הפרשת יוני מימן וגם גליקופרוטאינים (תרכובת של חלבונים ופחמימה) ישירות אל נוזל המרה וגם על ספיגת מלחים ומים.

תפקיד הנוזל שבו היא לפרק קפאין, שומנים וגם כלורופיל וכן לסתור את החומציות, הנוצרת בקיבה, ולמנוע נזקים, העשויים להיגרם בה בשל חומציות יתר. מיד לאחר הארוחה מתכווץ כיס המרה ומיצי המרה שבו מופרשים אל התריסיון ועושים את דרכם דרך המרה.

כיצד הוא בנוי והאופן שבו הוא מתפקד

כיס המרה הוא, כאמור, איבר קטן, שאורכו נע בין 7.5 ס"מ ל – 10 ס"מ. הוא מחובר אל חלקו התחתון של העבד באמצעות רקמת חיבור רפויה ויכול להכיל כמות של בין 30 ל – 50 מ"מ נוזל. דפנותיו מורכבות משריר חלק והוא מתחבר באמצעות צינור כיס המרה אל צינור הכבד המשותף.

הוא משמש כמאגר למיצי המרה, המיוצרים בכבד לאחר הארוחות, המופרשות על ידו לאחר מכן בעת פתיחת המעבר שבין כיס המרה לתריסריון. מדובר בהפרשת מיצי מרה בכמות של בין 500 מ"ל ל – 600 מ"ל ליום, המורכבים מחומצות מרה (80 אחוז מהן), מלציטין (16 אחוז מהן) ומכולסטרול (4 אחוז מהן). חומצות המרה מיוצרות, בחלקן, בכבד ובחלקן במעי הגס. הן מאפשרות את מסיסותו של הכולסטרול ואת ספיגת הוויטמינים בתוך המעי.

מחלות כיס המרה

ישנן מספר מחלות ובעיות רפואיות שונות, הקשורות לכיס המרה. המוכרת שבהן הם אבני כיס מרה. מדובר בהיווצרות של אבנים, המכילות במרביתן, כולסטרול, תופעה הנחשבת לשכיחה במיוחד בקרב נשים. בשל חוסר איזון שבין מרכיביו השונים של נוזל המרה וגם בעקבות ירידה בתנועתיות כיס המרה, נוצרות בו אבנים, שבמרבית המקרים אינן מהוות בעיה בריאותית כלשהי ולא נלווים להן תסמינים אחרים. אולם, במקרים מסוימים עשויים להופיע סיבוכים, כמו דלקת דרכי המרה וגם דלקת כיס המרה.

דלקת כיס המרה מופיעה, כאמור, לאור היווצרות אבנים בכיס המרה, הגורמות לחסימתו. הדבר מוביל לשורה של תגובות דלקתיות בשל הזיהום החיידקי, שנוצר במקום. הטיפול, במקרים כאלה, יהיה טיפול אנטיביוטי וניתוח להסרת כיס המרה.

מצב רפואי נוסף, הקשור לכיס המרה, הוא מצב שבו מתקיים מעבר של אבנים לדרכי המרה, כפי שקורה אצל 10 עד 15 אחוז מהסובלים מאבני כיס מרה. התופעה שכיחה ככל שעולה הגיל, כשמדובר בעיקר באבני כולסטרול. במקרים כאלה, ייתכנו סיבוכים שונים, כמו דלקת דרכי המרה או דלקת לבלב חריפה. התסמינים, שיהיו נלווים לדלקת זו, הם כאב בבטן השמאלית, רמות גבוהות של אנזימי הלבלב בדם וגם הקאות ממושכות.

סיבות נוספות לפגיעה בכיס המרה יכולות להיות ציסטות, המתפתחות בכיס המרה ומפריעות לתפקודו, גידולים ממאירים או פוליפים, הדומים במידת השפעתם, לאבני המרה. הטיפול בחלק מהבעיות הרפואיות כולל הליך ניתוחי שבו מוציאים את כיס המרה. למרות תפקידו החשוב, אפשר לחיות בלעדיו ולהמשיך לתפקד כהלכה.