ניקור מיימת – מהו?

מיימת זוהי תופעה הקשורה בין היתר לבעיות תפקודיות של הכבד, אי ספיקת לב ועוד. מדובר למעשה על מצב בו יש הצטברות שלניקור מיימת נוזלים בקרום הצפק, אותו קרום המרפד את פנים חלל הבטן, הצטברות הנוזלים יוצרת לחץ פנימי על איברים רבים ולכן מיימת יכלה להתבטא בתסמינים ומיחושים שונים כמו תחושה של בחילות, צרבות, עליה במשקל ועוד.

מה ידוע לנו על מיימת?

מחלת המיימת יכולה להיגרם מכל מיני גורמים כמו למשל אי ספיקת לב, בעיות בתפקודי כבד כמו שחמת הכבד, צהבת C וצהבת B, סוגים שונים של סרטן כמו סרטן הלבלב, השחלות, רירית הרחם וכמובן סרטן הכבד. תפקוד לקוי של הכליות ומערכת השתן, תת פעילות של בלוטת התריס וגם שחפת אף הם עלולים לגרום להופעה של מיימת. בחילות קבועות לצד עליה פתאומית וקיצונית במשקל, בטן נפוחה, חוסר תאבון, וקושי בנשימה בזמן שכיבה יכולים להעיד על כך שהאדם סובל ממיימת ולכן במידה ומופיעים תסמינים אלו חשוב לגשת לרופא לצורך בירורים ובדיקות.

כיצד מיימת מאובחנת? וכיצד מטפלים בה?

השלב הראשון הינו כמובן תשאול של הרופא את המטופל לגבי התסמינים מהם הוא סובל, על פי התיאור מחליט הרופא האם יש חשד למיימת או לא. במידה ועולה חשד כי אכן מדובר במיימת הוא מפנה את המטופל לבדיקות נוספות כמו אולטרסאונד, בדיקות הדמיה MRI או CT, בדיקות דם מקיפות, לפרוסקופיה ועוד. איסוף המידע המתקבל מהבדיקות מאפשר לרופא לאבחן האם מדובר במיימת או משהו אחר.

ההחלטה על הטיפול במיימת מתקבל בהתאם לסיבה בשלה קרתה המיימת כאשר בהתחלה לרוב יינתנו תרופות משתנות במטרה לסלק כמה שיותר נוזלים מהגוף. מבחינת רפואה טבעית ישנם טיפולים המסייעים לשפר את תסמיני המחלה על ידי איזון הגוף למשל דיקור סיני שמסייע לניקוז נוזלים או צמחי מרפא שיכולים להחליף חלק מהתרופות גם המשתנות וגם ליבוש הנוזלים בגוף, טיפולי רפלקסולוגיה לאיזון וחיזוק המערכות השונות ועוד. במידה והתרופות והטיפולים אינם יעילים מספיק אז פונים לעשות ניקור מיימת.

מהו ניקור מיימת? וכיצד הוא נערך?

ניקור מיימת אינו מצריך צום לפני למרות שהוא פרוצדורה רפואית פולשנית, פרוצדורה אשר נעשית על ידי החדרה של מחט דקה לתוך חלל הבטן לצורך ניקוז עודפי הנוזלים שבגוף. התהליך מתבצע בשכיבה מלאה ועל ידי אלחוש מקומי היכן שמוחדרת המחט. את הנוזלים הנשאבים מהגוף שולחים למעבדה כדי לאמת שאין זיהום בנוזלים.

מעבר לכך אחד מהסיכונים של ניקור מיימת זהו זיהום ולכן אדם העובר ניקור לרוב יקבל המלצה ליטול אנטיביוטיקה כדי למנוע את התפתחות הזיהום. ישנם מקרים בהם מצב המיימת הוא חמור ונובע מנזקים בלתי הפיכים לכבד, אז מתבצעת השתלה של צינורית ניקוז קבועה. תוך זמן קצר יחסית לאחר הניקור האדם משתחרר לביתו. במידה ומופיעים תסמינים כמו חום, כאב חזק שאינו מגיב לנטילת משככי כאבים יש לפנות למיון באופן מידי.

האם ניתן למנוע מיימת?

מיימת אינה ניתנת למניעה מוקדמת אך שמירה על תפקודי כבד תקינים ושמירה כללית על הבריאות יכולה להקטין את הסיכוי לפתח את המחלה. קיום יחסי מין בטוחים, אי שימוש במזרק משותף יפחיתו סיכוי להידבק בצהבת, הקפדה על מינון מתון של צריכת אלכוהול יצמצם סיכוי לפיתוח שחמת כבד שהם הגורמים העיקריים להופעת מיימת. כמו כן הקפדה על תזונה אשר מחזקת את הגוף ומאפשרת למערכות השונות לתפקד בצורה תקינה יכולה לעזור למנוע התפתחות של מחלות שונות כולל מחלות כבד, לב וכלי דם מה שישפיע גם על מיימת.