כיצד אלכוהול משפיע על הכבד? – מומחים מסבירים

דברים טובים צריכים לבוא במינון הנכון. אלכוהול, בצריכה מתונה יכול להביא עימו להשפעה בריאותית טובה וחיובית. לעומת זאת,כיצד אלכוהול משפיע על הכבד? - מומחים מסבירים צריכה מוגזמת של אלכוהול יכולה להשפיע על הכבד בצורה עמוקה, מסוכנת ואפילו בלתי הפיכה. אז אם מעט יין אדום נחשב לבריא (למשל, משפיע לטובה על הלב) הרי שאלכוהול בצריכה מוגזמת עשוי להביא להרס הכבד. אבל כיצד האלכוהול משפיע על הכבד, מומחים מסבירים.

הכבד – גיבור-על הנלחם ברעלים בגוף

לפני שמבינים כיצד אלכוהול פוגע והורס את הכבד, חשוב לתת לכבד את מלוא הכבוד המגיע לו. מומחים מסבירים שמלבד המוח, הכבד הוא ככל הנראה האיבר הכי מורכב בגופינו. תפקידיו הרבים כוללים לדוגמא הפרשת מיצים שמאפשרים עיכול של המזון שאנו אוכלים. בנוסף, הוא לוקח חלק בייצור מרכיבים לקרישת דם, שבלעדיהם כל פצע קטן בגופינו עלול היה לגרום למוות. אך הקשר לאלכוהול עובד דווקא בדבר נוסף שבו הכבד כל כך חזק בו. האיבר המתוחכם כל כך הוא לא פחות ולא יותר מאשר מפעל טיהור. הוא יודע לקבל חומרים מסוכנים ורעילים שהגוף נחשף אליהם ואז מפרק אותם לחומרים "ידידותיים", לא מזיקים, שאפשר להיפטר מהם בצורה טובה וללא נזק. אך עם כל תפקודו כמעין גיבור-על שנלחם ברעלים מתוך הגוף, חשיפה לרעלים בצורה מתמדת תפגע בו. כעת, כדי להשלים את התמונה, מסבירים המומחים איך האלכוהול משתלב בתמונה.

יין ישמח לבב אנוש, האמנם?

כבר מהעת העתיקה נחשב היין כמקור לברכה, לטוב ולאושר. האדם המאמין מברך על היין אך גם מי שאיננו אדוק במצוות מכיר ביכולתו של היין להפיג עצב, להסיר חסמים רגשיים ובקיצור, אלכוהול יכול להפוך בקלות למסמר הערב. אבל בצריכת יתר, האלכוהול הופך מחומר שעשוי להביא למצב רוח טוב, לחומר מסוכן, מאוד מסוכן. זו הסיבה שכל ארגוני הבריאות ממליצים להימנע מצריכה מוגזמת של אלכוהול. זה כמובן מסוכן לאנשים שנוהגים אבל גם לנשים בהיריון ובעצם, לכל אחד ואחת מאתנו.

פירוק רב שלבי שהורס את הכבד

מומחים מסבירים כי אלכוהול מגיע אל הכבד דרך כלי הדם. הוא זורם בכלי דם שנעשים קטנים יותר ויותר, עד שהוא מגיע דרך כלי דם זעירים ישירות לתוך הכבד. הכבד מפרק את האלכוהול על ידי אנזים ייעודיי שיודע לבצע פירוק כימי. הפירוק נועד להפוך את האלכוהול לחומר כימי בלתי מזיק שכולנו מכירים היטב – מים ו-CO2 (פחמן דו חמצני). את שני החומרים הללו אין שום בעיה לסלק מהגוף בתהליך הנשימה, הפרשת זיעה או שתן. אבל, וכאן טמונה הבעיה, הפירוק של אלכוהול למים ולפחמן דו חמצני לא נעשה כהרף עין. נדרש תהליך כימי רב שלבי ובדרך, נוצרים חומרים רעילים, הרבה יותר מהאלכוהול עצמו.

כבד פגום קשה לשקם

הכבד הינו בעל יכולת התחדשות, כלומר תאי כבד חדשים יכולים להיווצר. אולם, כאשר צריכת האלכוהול קבועה, הכבד לא יכול להתמודד בצורה טובה עם הבעיה. החומרים הרעילים מתחילים להרוס את תאי הכבד כך שהוא כבר לא יכול לסלק את הרעלים השונים (לא רק האלכוהול) שנמצאים בדם. מחלת הכבד בדרך כלל מפתחת בהדרגה ובשלבים שונים. בשלב מסוים, אפשר לראות היטב את הסימנים, בדמות עור צהוב (צהבת). חשוב שלא לבלבל בין צהבת מאלכוהוליזם לצהבת נגיפים (מחלה שנגרמת בגלל וירוס, בשל חשיפה לדם נגוע או מזון מזוהם). כבד שומני, לדוגמה, הוא אחד ה"מבשרים" של שחמת כרונית קשה. אז קצת יין או בירה זה בסדר אבל יותר מדי, ממש לא כדאי.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.addictioncenter.com/alcohol/liver/
https://www.nhs.uk/conditions/alcohol-related-liver-disease-arld/