מחלת כבד פוליציסטי

מחלת כבד פוליציסטימחלת כבד פוליציסטית (PLD) היא מצב נדיר שגורם לציסטות, שלפוחיות מלאות נוזל, לגדול בכבד. לכבד בריא יש מראה חלק ואחיד. כבד פוליציסטי עשוי להיראות כמו אשכול ענבים גדול מאוד. ציסטות עשויות לגדול אף באופן עצמאי בחלקים שונים של הכבד.

אם הציסטות מרובות או גדולות מדי, הן עלולות לגרום לסיבוכי בריאות. אך רוב האנשים עם מחלת כבד פוליציסטי אינם סובלים מתסמינים. מאמר זה סוקר את העובדות לגבי המחלה.

מה גורם למחלת כבד פוליציסטי?

רוב האנשים עם המחלה קיבלו אותה בתורשה, אך היא עשויה להתרחש באופן אקראי ללא קשר גנטי. נשים סובלות מהמחלה יותר מגברים, ונוטות לסבול מיותר ציסטות.

מחלת כבד פוליציסטי שכיחה בעיקר בקרב אנשים עם מחלת כליות פוליציסטיות (PCKD), בתדירות הגוברת עם הגיל ומחלות כליות מתקדמות.

רוב האנשים אינם מגלים שהם חולים בכבד פוליציסטי עד שהם מבוגרים, כשהציסטות גדולות מספיק וניתנות לזיהוי. ציסטות עשויות להשתנות בגודלן ואינן גדולות מראש סיכה. בנוסף, הכבד עשוי להישאר בגודל הרגיל או להיות מוגדל ביותר. ללא קשר למספר או גודל הציסטות, כבד פוליציסטי ממשיך לתפקד כרגיל והמחלה אינה נחשבת למסכנת חיים.

מהם תסמיני מחלת כבד פוליציסטי?

אנשים עם מחלה אינם סובלים מתסמינים ברוב המקרים. אך אם הכבד הופך למוגדל ורווי ציסטות, התסמינים עשויים לכלול כאבי בטן; נפיחות בטן ותחושת שובע.

רק אחד מתוך עשרה אנשים עם מחלת כבד פוליציסטי סובלים מבעיות הקשורות אליה. בנוסף לכאבי בטן חמורים, סיבוכים אחרים עשויים לכלול דימום בציסטות; זיהום הציסטות; חסימת צינור מרה; וצהבת, מחלה בה העור והעיניים מצהיבים.

אבחון מחלת כבד פוליציסטי

היות ולא תמיד תסמינים מופיעים, רוב האנשים מבינים שהם חולים במהלך בדיקה רפואית שגרתית או אבחון מחלת כליות הקשורות לכליה פוליציסטית.

העובדה שמספר ציסטות מתגלות בכבד אינה מעידה על מחלת כבד פוליציסטי. גורמים רבים מעורבים באבחון המחלה, כולל היסטוריה משפחתית, גיל ומספר הציסטות. האבחון נקבע בקרים בהם למטופל יש בן משפחה עם מחלה; הוא מתחת לגיל ארבעים; ובבכבד מתגלות למעלה מעשרים ציסטות.

היות ומחלת כבד פוליציסטי עוברת בתורשה, אם מישהו במשפחה חולה בה, בני המשפחה אחרים צריכים להיבדק. רופאים מאבחנים את המחלה עם בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד, MRI, או CT.

טיפול במחלת כבד פוליציסטי

במקרים רבים אין צורך בטיפול אלא אם כן מופיעים תסמינים. כאב מתון הקשור במחלה ניתן לטיפול עם משככי כאבים. יחד עם זאת, אם הציסטות גורמות לחוסר נוחות משמעותית או סיבוכים אחרים, קיימות מספר אפשרויות טיפול. האפשרות הטובה ביותר תלויה במידת הכאב, מיקום הציסטות וסיבוכים אחרים. הטיפולים כוללים:

כריתת כבד

אם רוב הציסטות נמצאות באזור מסוים של הכבד, הרופא יסיר בניתוח חלק מהכבד כדי לספק הקלה בכאב ולהפחית את גודל הכבד.

לחלופין, אם מופיעות מספר ציסטות גדולות, הרופא יבצע ניתוח על מנת להסירן. יחד עם זאת, אם אלף ציסטות קטנות מתפשטות בכל רחבי הכבד, כריתה כנראה לא תעבוד.

ניקוז ציסטות – אם הציסטות חוסמות את צינור המרה, הרופא ממליץ על ניקוז. הטיפול מונחה באמצעות הדמיית אולטרסאונד או CT, והרופא משתמש במחט או צנתר לניקוז נוזלי הציסטות. אך טיפול זה מציע הקלה זמנית בלבד, והציסטות מתמלאות שוב נוזל.

ניתוח – אם מופיעות ציסטות גדולות על הכבד, הרופא ימליץ על ניתוח להסרת ציסטות.

השתלת כבד – אם כריתת כבד אינה אפשרית או אינה מקלה על התסמינים, השתלת כבד היא אפשרות נוספת. טיפול זה שמור לאנשים הסובלים מכאב בטן חמור, בעיות אכילה ויריד באיכות החיים. השתלת כבד למחלת כבד פוליציסטית מבוצעת לעתים נדירות.

קראו עוד:

מחלת כבד אלכוהולי